Tuesday, April 10, 2012

Svensk Politik


SVENSK POLITIK
Jag reste inte till Sverige för på lovet, men jag är intresserad av svensk politik och vad svenskar tycker om amerikansk politik. För att veta om den svenska regeringen och svenska folkets åsikter om USAs politik intervjuade jag mina klasskamrater. Många av mina klasskamrater pratade inte med svenskar om politik. Jag tyckte det var konstigt.
Jag vet att Sverige har en konstitutionell monarki. Sveriges kung heter Carl Gustaf XVI och deras statsminister är Fredrik Reinfeldt. Sveriges riksda  har 349 medlemmar. Svenskarna röst är för medlem i riksdagen. I Sverige kan man rösta när man är 18 år gammal. Det finns många politiska partier, och åtta stora politiska partier. Det största är Sveriges Socialdemokratiska arbetarparti. Men Tim berättade för mig att, “Den svenska moderaterna (modertana) leder regeringe." Den moderata partiet är i allians med många andra parter. Tim säger också att "Kungen är bra och många människor som Carl."Kungen är ganska tyst och är en familjefar.
När jag frågade Joey vad svenska folket tyckte om kapitalismen i Amerika, sade han, "Jag vet inte. Jag talade mycket om Amerika med någon." Men Anders sa till mig, “några sad att kapitalismen är bra eftersom det gör saker och ting billigt, och du kan tjäna mycket pengar.” Ryan sa också att hans vän Jesper "tycker att Sverige blir mer kapitalistiskt och Amerika blir mer socialistiskt. Joey håller med han sa att" Sverige har många stora företag och ekonomi är fri. "
Jag visste inte något om svensk politik, så jag blev förvånad över att höra att svenskarna vet mycket om valet 2012 I USA. Anders favoritrepubliken är Ron Paul. Han var bedrövad att höra att många svenska folket såg republikanska primärvalen och tycker att Ron Paul är galen. "Vad är det för fel med Ron Paul?" Frågade Anders med tårar i ögonen. Anders berättade "Många svenskar tycker att republik kandidaterna är riktigt dumma." Jag kan inte säga att jag inte håller med. Ryan och Anders berättade också att alla gillar Obama i Sverige.

Ryan berätta de för mig att en dag hade han och hans rumskamrat Erik en liten politisk debatt. Ryans rumskompis Erik anklagar USA för alla de invandrare som kommer till Sverige från Afghanistan och Iraq. De flesta svenskar tycker att den amerikanska militären i Afghanistan och Irak inte är bra.
Jag tycker att det är intressant att höra vad svenska folket tycker om amerikansk politik, men jag vill lära mis mer om svensk politik. Jag vill förstå de politiska partierna bättre. Jag hoppas att jag kommer att prata med fler svenskar om svenska regeringen.


1 comment: