Monday, April 2, 2012

Lund och Helsingborg: En Kort Historia

Helsingborg och Lund är två av de äldsta städerna i Sverige. Lund grundades omkring år 990 och Helsingborg grundades år 1085. I århundraden var Lund, Helsingborg och resten av Skåne en del av Danmark. Det var inte förrän 1658 i freden i Roskilde Sverige förvärvade hela Skåne från Danmark.

Lund var en kristen stad när den grundades på 990-talet, och kyrkan var under ledning av ärkebiskopen av Canterbury till 1060-talet. År 1060 organiserades Danmark i ett tiotal stift och Lund blev ett biskopssäte. År 1103 blev Lund ett ärkebiskopssäte för hela Norden. Efter detta påbörjades arbetet med att bygga Lunds Domkyrka, och enligt legenden, byggdes den av Jätten Finn.

”Domkyrkan var så stor och vacker”, säger Anders om Lunds Domkyrka. ”Där fanns ett mycket stort astronomiskt ur på Domkyrkan. Jag har aldrig sett något liknande.” Uret är från 1300-talet och är fortfarande i bruk.

Helsingborg har varit en av de viktigaste städerna i Sverige på grund av att det sitter på den smalaste delen av Öresund, som separerar Sverige från Danmark och den europeiska kontinenten. Helsingborgs läge på Öresund har gett staden en strategisk position för att kontrollera sjöfarten till och från Östersjön. Närheten till Danmark har också gjort Helsingborg platsen för två danska invasionerna 1676 och 1709. I den svenske kungen Karl XI förhindrade den danska invasionen av Sverige. Den andra danska invasionen förhindrades av Magnus Stenbock, generalguvernör avSkåne och general i den svenska armén, på slaget vid Helsingborg 1710. Det var det sista danska försöket att återerövra Skåne. Idag står en staty av Magnus Stenbock utanför rådhuset och hedrar minnet av hans seger i slaget vid Helsingborg.

”Statyn av Magnus Stenbock är jättefin”, säger Greg. ”Det finns inte många statyer som den i USA.” Ett intressant faktum om statyn är att ursprungligen Magnus Stenbocks svärd pekades över Öresundtill Danmark. Danmark ville inte det så svärdet ändrades till som om han är hölje svärdet.

Helsingborgs Rådhus byggdes 1897. Rådhuset har många målade fönster som skildrar olika delar av Helsingborgs historia. Till exempel visar ett fönster Jean Baptiste Bernadotte, sedermera kung Karl XIV Johan, ta sina första steg på svenska mark.

”Helsingborgs Rådhuset är en fin byggnad”, säger Ryan. ”Fönstren på rådhuset är mycket vackra.”

Helsingborg och Lund har en mycket lång historia. Det bästa sättet att få en förståelse av historien är inte genom att läsa böcker eller titta på bilder, utan genom att resa dit och uppleva historien själv.


Lunds Domkyrka

Statyn av Magnus Stenbock

Helsingborgs Rådhus

Ett fönster i råsdhustet

1 comment:

  1. Verkligen bra skrivet! Du är ju riktigt bra på svenska. /Karolina :)

    ReplyDelete