Wednesday, April 4, 2012

Klädstilen i Helsingborg

Kan svenskarna lära oss att klä så fint på vintern?

av Olivia Sieracki

I staden Helsingborg i Sverige klär man sig för vintern även om våren kommer. Med vinden och de kalla temperaturerna ska våren kanske vänta lite längre, och människor i Helsingborg vet hur man klär sig för den långa vintern. Den här mars märkte jag att många personer har päls och smala jeans, som var mycket trendiga. Det finns ett antal av trender i många butiker som jag och flera av mina amerikanska vänner har sett och gillade. Speciellt på vintern undrar vi hur svenskarna klär sig verkligen trevligt och snyggt när det finns så mycket vind och is. Emily, en amerikansk student säger om vinterkläder: ”Det är så kallt så länge att de vill ha gulliga, långa jackor med fina päls som är väldiga varma.”

En varm tröja som kunde vara svensk...

Päls, som Emily säger, är populära på luvor och västar för många ungdomar i Helsingborg och de kan vara riktig eller fuskpäls. Också finns det olika typer av kläder som kan vara varma och snygga samtidigt, som Joey märkte: ”Jag såg att halsdukar och stövlar var populära med män och kvinnor, också var färgerna svart och marinblå.” Nästan alla butikerna som jag besökte hade moderiktiga stövlar och halsdukar, ofta med amerikanska flaggan. Efter jag stannade på några av de populära butikerna som H&M, Gina Tricot och Carling’s, visste jag att amerikanska flaggan kunde vara på halsdukar, tröjor, väskor och även strumpor.

När jag hörde om de höga priserna av jeans i Helsingborg tyckte jag att de måste vara riktiga bra kvalitet. Då besökte jag Tretton och andra butiker i centrum och jag hittade Cheap Monday, Björn Borg, och Levi’s jeans som var dyra men mycket snygga. När Eric var i Helsingborg, gillade han jeans som var smala på benen och anklarna. Han säger: ”Jag tycker att de har på sig flera lager av kläder och byxor som passar i dina stövlar; som jag tror är en bra idé, så jag köpte ett par byxor!”

Som vi har sett, mera människor i Helsingborg har snygga skor och tröjor på sig men jag såg också att Converse tennisskor verkligen är populära. Särskilt med kvinnor ska du se dem med jeans och ”Letterman” jackor. Ryan tycker att svenska killar ser mer uppklädd ut i Helsingborg eftersom amerikanska killar ofta klär sig med tennisskor, lösa jeans och t-tröjor. Men de har också pyjamas med en dragkedja som går från toppen tilll botten, liksom pyjamas för barn i USA, men de är populära i butiker för flickor i Helsingborg. Kanske ser klädstilar ut bra och dåliga i betraktarens ögon, men Helsingborg har verkligen mycket att erbjuda när man talar om mode.