Saturday, April 14, 2012

Åldersgränser

I Sverige och i USA finns det en ålder när ungdomar blir vuxna. Emellertid, åldern när det händer är olika i dessa två samhällen. När de amerikanska studenterna kom till Sverige märkte vi att Svenskarna såg mer ut som vuxna än gymnasiestudenter i USA. Vi upptäckte att de kunde dricka alkohol och behandlades som vuxna. Kanske med mer ansvar från en yngre ålder kommer svenska ungdomar att vara mer som vuxna på en tidigare ålder.

När Campeon eleverna kom till USA visste de inte att så många amerikanska studenter var intresserade av alkohol. Speciellt på universitet kommer alkohol att vara viktigt till studenterna som inte kan dricka innan de är tjugoett år gamla, som kommer normalt på slutet av universitet. I USA är det svårt och hemlighetsfullt att hitta alkohol före denna ålder, men i Sverige tror jag att ungdomar inte dricker i hemlighet eller illegalt. Emily, en amerikansk student, säger: ”Det var svårt när de kom till USA eftersom Nina inte kunde följa med till barerna.” Michaela tror också att tjugoett år är för gammatl för ungdomar i USA att dricka särskilt när de kan röka och rösta när de är arton år. I Sverige får man rätt att dricka när man är arton år och det verkar inte att vara för ungt även om de fortfarande är på gymnasiet.

Kanske verkar den här ålder bra för ungdomar i Sverige eftersom de börjar att dricka och köra samtidigt. I USA är det fem år mellan när man får köra och dricka, och Ryan säger: ”deras idé är mer logisk, jag tycker att vi kör när vi är för unga.” De flesta svenskarna vi träffade hade inte ännu fått körkort men de kunde dricka. Kanske behöver amerikanska ungdomar köra innan svenskarna, som Chandler säger: ”utan körkort kan du resa på bussen men inte så mycket i USA.” Eftersom det inte finns så mycket kollektivtransportat kanske det går bättre för amerikanska ungdomar att få körkort tidigt. Men hur kan USA lita på ungdomar att vara ansvariga bakom ratten i en bil men inte vara ansvariga med alkohol?

I Sverige och i USA kan ungdomar inte göra samma saker när de är arton år men jag tror att det finns saker som händer på liknande åldrar. Artonåringar i USA kan få en tatuering liksom i Sverige. Också det finns ingen regel med pojkvänner och flickvänner i USA eller i Sverige men jag tycker att det blir populära omkring denna åldern. När ungdomar fyller arton år får de också rätt att lämna deras föräldrars hus och även om det inte är vanligt är det ett exempel av en likhet bland många skillnader mellan amerikanska och svenska ungdomar.

No comments:

Post a Comment