Saturday, April 21, 2012

Dagbok Dag2 Ann Arbor

Andra dagen i USA och vädret är fortfarande underbart. Vi har spenderat mestadelen av dagen i Detroit, vilket var både spännande och roligt. Dagen inleddes dock med att vi träffade eleverna som läser svenska första året här på universitetet. De var trevliga och det verkade som att de verkligen ser fram emot att ha det här utbytet nästa år. Efteråt blev det lunch ute i solen innan vi begav oss till Detroit för lite sightseeing. Första stoppet blev motown museum där vi fick en guidad tur runt i studion och fick höra om alla artister. Nästa stopp på listan var Heidelberg projektet vilket är ett konstprojekt där de har dekorerat husen i ett övergivet område med olika teman, tex var ett hus täckt med gosedjur medan ett annat hade siffror. Vi fortsatte ner mot downtown och gick runt där innan vi åt kvällsmat på Hard Rock Café.
Kvällen spenderades på olika ställen, men college atmosfären går att känna av överallt! Tror vi pratar för oss alla när vi säger att vi vi lätt hade kunnat stanna här!

Jennifer and Emma

Saturday, April 14, 2012

Transporter i Sverige

Transporter i Sverige

Det finns en enorm skillnad i transportsystemen mellan USA och Sverige. I USA är kollektivtrafiken inte så vanlig eller tillförlitlig och inte så många människor använder det. Sverige däremot har många bussar och tåg som går till varje stad och människor använder dem regelbundet. Eleverna tar bussen till skolan varje dag och vuxna tar den till sina jobb också.

När jag var i Sverige tog jag bussen överallt. Jag tycker att det är ett bra sätt att åka. Joey tycker också om bussarna. Han sa att ”Bussarna är mycket bra eftersom de alltid är i tid och de har många hållplatser i staden och runt om på landsbygden.” Vanligtvis kom bussen var femtonde minut och där jag bodde i Viken, tog det trettio minuter att åka till staden. Bussen var mycket lätt att använda också, allt du behöver göra är att skanna ditt Jojo-kort. Du kan återanvända det varje gång du använder bussen och det kan laddas på busstationerna.

Tågen i Sverige är också mycket bra. Vi tog tåget från Köpenhamn till Helsinborg några gånger medan vi var i Sverige. Jag tyckte att det var bättre än att ta en bil eftersom tågen kan gå 150km i timmen och de påverkas inte av trafiken. Det är så mycket lättare att ta tåget än att behöva oroa sig för att köra bil och hitta en parkeringsplats. Tågen är bra för att åka med stora grupper av människor också.

Vägarna i Sverige är olika från USA även. USA har vägar med många filer fulla av bilar, men Sverige hade mycket få bilar på vägarna och de flesta vägarna hade bara en eller två filer. Vägarna hade många rondeller som höll flödet av trafik uppe. Bussarna kunde åka många kilometer utan att behöva stanna vid ett trafikljus. Chandler tyckte att detta var ”bättre för miljön och gjorde transporter mycket snabbare.

Jag tyckte att den värsta delen av transportsystemet är hur dyrt det är. Att åka från Viken till Helsinborg på bussen kostar 38 kronor enkel (dock bara 19 kronor för personer under 20 år) och bensin kostar runt 15 kronor per liter. Staten har särskilda program för olika grupper av människor som måste åka buss. Till exempel kan Campeon eleverna kan åka buss gratis till och från skolan.

Övergripande tycker jag att Sveriges transportsystem är bra och att det är bra att personer kan lita på bussar och tåg för att resa.

Åldersgränser

I Sverige och i USA finns det en ålder när ungdomar blir vuxna. Emellertid, åldern när det händer är olika i dessa två samhällen. När de amerikanska studenterna kom till Sverige märkte vi att Svenskarna såg mer ut som vuxna än gymnasiestudenter i USA. Vi upptäckte att de kunde dricka alkohol och behandlades som vuxna. Kanske med mer ansvar från en yngre ålder kommer svenska ungdomar att vara mer som vuxna på en tidigare ålder.

När Campeon eleverna kom till USA visste de inte att så många amerikanska studenter var intresserade av alkohol. Speciellt på universitet kommer alkohol att vara viktigt till studenterna som inte kan dricka innan de är tjugoett år gamla, som kommer normalt på slutet av universitet. I USA är det svårt och hemlighetsfullt att hitta alkohol före denna ålder, men i Sverige tror jag att ungdomar inte dricker i hemlighet eller illegalt. Emily, en amerikansk student, säger: ”Det var svårt när de kom till USA eftersom Nina inte kunde följa med till barerna.” Michaela tror också att tjugoett år är för gammatl för ungdomar i USA att dricka särskilt när de kan röka och rösta när de är arton år. I Sverige får man rätt att dricka när man är arton år och det verkar inte att vara för ungt även om de fortfarande är på gymnasiet.

Kanske verkar den här ålder bra för ungdomar i Sverige eftersom de börjar att dricka och köra samtidigt. I USA är det fem år mellan när man får köra och dricka, och Ryan säger: ”deras idé är mer logisk, jag tycker att vi kör när vi är för unga.” De flesta svenskarna vi träffade hade inte ännu fått körkort men de kunde dricka. Kanske behöver amerikanska ungdomar köra innan svenskarna, som Chandler säger: ”utan körkort kan du resa på bussen men inte så mycket i USA.” Eftersom det inte finns så mycket kollektivtransportat kanske det går bättre för amerikanska ungdomar att få körkort tidigt. Men hur kan USA lita på ungdomar att vara ansvariga bakom ratten i en bil men inte vara ansvariga med alkohol?

I Sverige och i USA kan ungdomar inte göra samma saker när de är arton år men jag tror att det finns saker som händer på liknande åldrar. Artonåringar i USA kan få en tatuering liksom i Sverige. Också det finns ingen regel med pojkvänner och flickvänner i USA eller i Sverige men jag tycker att det blir populära omkring denna åldern. När ungdomar fyller arton år får de också rätt att lämna deras föräldrars hus och även om det inte är vanligt är det ett exempel av en likhet bland många skillnader mellan amerikanska och svenska ungdomar.

Wednesday, April 11, 2012

Hur bor du?

Välkommen till vårt hem
     Studenterna från Campeon hade det roligt tid i Ann Arbor.  Det sätt som vi lever är annorlunda hur de lever i Sverige eftersom de bor med sina föräldrar.   Vi bor alla på olika sätt så att besökarna såg många olika platser.  Jag bor i ett hus med sex andra personer.  Erik sa att det var kul eftersom det finns personer att prata med och människor besöker alltid.  Jag hade också vänner från min hemstad under helgen, så vi hade ett fullt hus!  En av svenskarna kommenterade om hur våra hus ser annorlunda ut "långa och booxy.”  I mitt hus sov Erik på en futon på tredje våningen.  Det var soligt och varmt ute hela veckan och vi tillbringade mycket tid på verandan.  Michaela bor i ett hus också.  Det var väldigt trångt.  De hade sju flickor och bara ett badrum!  Hon köpte en extra soffa så att hennes gäster kunde sova i vardagsrummet.  Hon mådde dåligt eftersom personer gick genom rummet ofta. 
     Anders bor i en lägenhet och hans gäster sov på soffor i vardagsrummet. Hans rumskamrater tyckte om hans gäster. De grillade på uteplatsen en dag och var tvärs över gatan från arboretum.  Emily, Chandler och Olivia bor också i en lägenhet.  Emily hade en luftmadrass i hennes vardagsrum och hon sa att det inte fanns mycket utrymme.  Hon föll en gång på att försöka gå igenom rummet!  Hennes rumskompis var sådär att ha en gäst i vardagsrummet hela veckan.  Chandler har två rumskamrater. En av dem ville egentligen inte ha de svenska studenterna där.  Emma och Jennifer sov i vardagsrummet på soffan och futon.  Olivia har två rumskamrater i hennes lägenhet också, men en av dem var borta.  Andrea hade sitt eget sovrum eftersom en rumskompis var borta.  Hon hade också sin egen nyckel så att hon kunde komma och gå när hon ville.  De tycker om att ha en gäst, en natt de stannade upp och tittade filmer tillsammans. Olivias rumskamrat lagade Andrea frukost en dag också.
     Greg bor i en tvårums dormrum.  Han har två rumskamrater, men Malcolm fick ett eget rum. Han sov på en luftmadrass på toppen av en futon.  De såg inte mycket av Gregs rumskamrater eftersom de var borta så ofta.  Greg sade att Malcolm tyckte om matsalen men han var hungrig på morgonen eftersom de  hoppade över frukosten.  Joey bor i ett co-op.  Lina tyckte om det.  Joey sa hon tyckte om att ha människor runt dig hela tiden.  Hon pratade med många människor.  Lina tyckte att huset var roligt och Joeys rumskamrater tyckte om att ha henne där och kul.

Tuesday, April 10, 2012

Mat i Ann Arbor


Mat i Ann Arbor
När elever från Campeon kom till Michiga åt de ganska intressant mat. Jag blev förvånad over all ohälsosam mat de åt. Men maten de åt var mycket amerikansk. Jag tror att de sveska elever ha älskar skräpmat.
Till exempel: Nina och Michelle bodde hos mig. De tyckte om att äta godis och kakor. De sade att kakor var godare i Amerika eftersom de var mjukare. Jag åt aldrig middag med dem, men de älskade också Taco Bell.
Varje gång Oskar eller Malcolm gick till en butik köpte de Dorritos och Mountain Dew. Deras favoritmat var Taco Bell, "eftersom det var så falska" eller kyckling på Chili’s.
Några av restaurangarna som Campeon elver åt på var Blimpy Burger, The Hard Rock Cafe, Pancheros och Mongolian BBQ. Alla sa att det de gillade att få gratis påfyllnad. I Sverige är drycker dyra. Du måste betala för vatten och påfyllnad.
Varje morgon åt Michelle och Nina bröd med sylt och en banan till frukost. De berättade för mig att detta är vad de normalt äter innan skolan. Brödet det åt var inte till frukost, det var mer som korvbröd. Jag tror inte att detta är brödet som de ville ha. Jag önskar att jag hade köpt dem lite bättre bröd. De älskade också att dricka te. Jag tror Amerikansk frukost ar mycket från svensk frukost. Till exempel har jag vanligen kött och potatis till frukost, inte bara bröd.
Mycket av den mat jag tycker att de hade för första ganger. Till exempel Malcolm åt jello för första gången. Jag tror inte att de gillade det. Jesper hade en Slim Jim och Oskar kopte popcorn på Meijer. Michelle och Nina åt också Red Velvet tårta för första gången på mitt hus. Jag tror att de älskade det. Det finns många skillnader mellan svensk och amerikansk mat. Jag hoppas att jag en dag kommer att få prova fler svenska livsmedel. 

Svensk Politik


SVENSK POLITIK
Jag reste inte till Sverige för på lovet, men jag är intresserad av svensk politik och vad svenskar tycker om amerikansk politik. För att veta om den svenska regeringen och svenska folkets åsikter om USAs politik intervjuade jag mina klasskamrater. Många av mina klasskamrater pratade inte med svenskar om politik. Jag tyckte det var konstigt.
Jag vet att Sverige har en konstitutionell monarki. Sveriges kung heter Carl Gustaf XVI och deras statsminister är Fredrik Reinfeldt. Sveriges riksda  har 349 medlemmar. Svenskarna röst är för medlem i riksdagen. I Sverige kan man rösta när man är 18 år gammal. Det finns många politiska partier, och åtta stora politiska partier. Det största är Sveriges Socialdemokratiska arbetarparti. Men Tim berättade för mig att, “Den svenska moderaterna (modertana) leder regeringe." Den moderata partiet är i allians med många andra parter. Tim säger också att "Kungen är bra och många människor som Carl."Kungen är ganska tyst och är en familjefar.
När jag frågade Joey vad svenska folket tyckte om kapitalismen i Amerika, sade han, "Jag vet inte. Jag talade mycket om Amerika med någon." Men Anders sa till mig, “några sad att kapitalismen är bra eftersom det gör saker och ting billigt, och du kan tjäna mycket pengar.” Ryan sa också att hans vän Jesper "tycker att Sverige blir mer kapitalistiskt och Amerika blir mer socialistiskt. Joey håller med han sa att" Sverige har många stora företag och ekonomi är fri. "
Jag visste inte något om svensk politik, så jag blev förvånad över att höra att svenskarna vet mycket om valet 2012 I USA. Anders favoritrepubliken är Ron Paul. Han var bedrövad att höra att många svenska folket såg republikanska primärvalen och tycker att Ron Paul är galen. "Vad är det för fel med Ron Paul?" Frågade Anders med tårar i ögonen. Anders berättade "Många svenskar tycker att republik kandidaterna är riktigt dumma." Jag kan inte säga att jag inte håller med. Ryan och Anders berättade också att alla gillar Obama i Sverige.

Ryan berätta de för mig att en dag hade han och hans rumskamrat Erik en liten politisk debatt. Ryans rumskompis Erik anklagar USA för alla de invandrare som kommer till Sverige från Afghanistan och Iraq. De flesta svenskar tycker att den amerikanska militären i Afghanistan och Irak inte är bra.
Jag tycker att det är intressant att höra vad svenska folket tycker om amerikansk politik, men jag vill lära mis mer om svensk politik. Jag vill förstå de politiska partierna bättre. Jag hoppas att jag kommer att prata med fler svenskar om svenska regeringen.


Amerikaniseringen i Sverige

Den amerikanska inflytande eller brist på sådan

Medan Sverige behåller många av sina traditioner och kultur, är det också klart att landet har amerikaniserats. Amerikansk kultur har påverkat hela världen och man måste bara gå på en gata i en svensk stad för att märka det i Sverige också. Det verkar nu vara en blandning av gammal och ny svensk kultur men med en stor amerikanisering i mitten.

Det första av amerikanisering som någon skulle märka i Sverige är de många snabbmats restaurangarna och affärerna från Amerika. Till exempel kan man gå till Seven-Eleven för att köpa mellanmål. Om man är hungrig kan man gå till McDonalds eller Subway. Och medan man gärna har en svensk läsk verkar det som om många svenska personer föredrar att dricka Coca-Cola. Man kan också märka frånvaron av några stora amerikanska företag. Till exempel Pepsico, som äger Taco Bell och Pepsi, syns inte mycket i Sverige. Som Chandler Billes sa, “jag såg så många amerikanska snabbmats restauranger i Sverige men jag kunde aldrig hitta en Taco Bell när jag behövde en!” Det ser ut som om bara några amerikanska företag har invaderat Sverige.

Man ska också märka amerikanisaring i språket. Till exampel när en svensk svär använder han eller hon ofta amerikanska svärord. Det här är kanske följden av så mycket amerikanska TV program och bio. Som Greg Ahlberg sa, “Det verkade som om hälften av TV programmen var från Amerika!” Självfallet utsätts svenskar för amerikansk underhållning och språk. Man kan knappt titta på TV utan att se ett amerikanskt program. Som Joey Steinberger sa om sin tid i Sverige, ”Min familj tittade på Two and a Half Men när jag var där!” Om man går på bio kan man nästan alltid se en amerikansk film. När man ser så många amerikanska program och filmer är det ofrånkomlig att man ska börja använda språket som man hör i dem.

Även om svenskar tar mycket från Amerika är där också många saker som de inte tar så ofta från Amerika. Till exempel tar svenskar inte så mycket av Amerikas klädmode. Som Anders Helakoski sa om sin erfarenhet där, “Jag såg bara svenskt klädmode. Jag såg inte samma klädmode som vi har i Amerika.” Deras skyltar är också vanligen bara på svenska. Det verkar som det svenska språket är mycket viktigt i Sverige, så man ser vanligen inte skyltar, menyer eller andra uppgifter på engelska.

Även om Sverige bevarar det mesta av sin egen kultur kan man också se mycket amerikanskt inflytande. Man behöver bara gå ner för en gata i staden eller lyssna på en svensk för att se att amerikansk kultur finns där.